Το τελευταίο γνωμικό που κατατέθηκε

Ο Χρύσιππος ο Σολεύς είπε: " "Θα συμπεραίναμε στην περίπτωση ενός όμορφου σπιτιού ότι χτίστηκε για τους ιδιοκτήτες τους και όχι για ποντίκια. Οφείλουμε επομένως, με τον ίδιο τρόπο, να θεωρούμε το σύμπαν σαν το σπίτι των θεών.""

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Μια θεώρηση της Ελευθερίας του Τύπου (και όχι μόνο...)

Σαν σχόλιο στην εξαιρετική ανάρτηση του Χασοδίκη εδώ για την άποψη δημοσιαγράφου εδώ, κάνω αυτήν την ανάρτηση γιατί θεωρώ ότι λέει πολλά πράματα με το όνομα τους.

Τζων Σουίντον:

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία κάτι που να μπορεί να σχετίζεται με τον ελεύθερο Τύπο. Αυτό το γνωρίζετε εσείς και το γνωρίζω και εγώ. Δεν υπάρχει κάποιος από εσάς που να τολμάει να γράψει ελεύθερα τη γνώμη του και όταν το κάνει, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν θα εκτυπωθεί. Πληρώνομαι κάθε εβδομάδα για να μη δίνω προς δημοσίευση την ελεύθερη γνώμη μου στην εφημερίδα όπου είμαι υπάλληλος. Άλλοι από εσάς πληρώνονται με παρόμοιο τρόπο για παρόμοια πράγματα. Καθένας από εσάς που θα είχε την αφέλεια να γράψει την ελεύθερη γνώμη του, θα βρισκόταν μετά στο δρόμο και θα έπρεπε να κοιτάξει να βρει νέα δουλειά. Αν έδινα για δημοσίευση στην εφημερίδα μου την ελεύθερη γνώμη μου, θα είχα χάσει τη θέση μου μέσα σε 24 ώρες. Κάποια από τα χαρακτηριστικά των συναλλαγών που κάνουν οι δημοσιογράφοι είναι η καταστροφή της αλήθειας, η ασύστολη ψευδολογία, η παραποίηση των γεγονότων, η συκοφαντία, η δουλοπρέπεια προς την πλουτοκρατία και το ξεπούλημα της χώρας τους για το καθημερινό τους ψωμί. Το γνωρίζετε εσείς και το γνωρίζω και εγώ ότι είναι τρέλα να υποστηρίζουμε ότι υπάρχει ανεξάρτητος Τύπος. Είμαστε τα εργαλεία και οι δορυφόροι των πλούσιων ανδρών που βρίσκονται στα παρασκήνια. Είμαστε οι μαριονέτες, αυτοί που τραβάνε τα σχοινιά και εμείς χορεύουμε. Τα ταλέντα, οι ικανότητες και ολόκληρη η ζωή μας αποτελούν κτήμα άλλων ανθρώπων. Είμαστε πόρνες-διανοούμενοι.»


http://www.constitution.org/pub/swinton_press.htm



Noam Chomsky:


" Η δήλωση του Σουίντον ενώπιον της αριστοκρατικής λέσχης των μελών του τύπου στη Νέα Υόρκη προέρχεται από το έτος 1880 -αλλά ποτέ δεν ήταν πιο επίκαιρη όσο σήμερα. "


8 σχόλια:

  1. Καλέ μου φίλε, γειά σου και καλή χρονιά..
    έχει δίκιο ο Σουίντον..ελεύθερος τύπος δεν υπάρχει με αυτή την έννοια..
    Μόλις τώρα συνειδητοποιώ γιατί έχω πάψει να διαβάζω εφημερίδες..
    Και μια θετική καινοτομία του διαδικτύου..πιστεύω, ότι αν υπάρχει "ελεύθερος τύπος", βρίσκεται σε αυτό...
    Καλό σου βράδυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή χρονιά και σε σένα Χριστίνα!

    Ο Swinton (ήταν και διευθυντής!)τα είπε μετά από μια πρόποση συναδέλφου ο οποίος είπε κάτι βαρύγδουπο περί ...ανεξαρτησίας του Τύπου. Θα ήθελα να είμαι στην αίθουσα για να ακούσω την βαριά ...σιωπή που σίγουρα θα έπεσε μετά όταν ο καθένας θα έκανε την αυτοκριτική του...

    Σωστή η επισήμανση σου για αυτήν την θετική καινοτομία του διαδικτύου. Βλέπεις υπάρχει περισσότερη ελευθερία αν κάνεις κάτι από μεράκι και χωρίς οικονομική εξάρτηση.

    Ένα υπέροχο βράδυ και σε σένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Τύπος είναι εξουσία. Και, όπως κάθε εξουσία, έχει το προσκήνιο και το παρασκήνιο: Τους δημοσιογράφους, που γράφουν και τους έχοντες και κατέχοντες τα μέσα και το χρήμα, που κατευθύνουν. Πάντα αδυσώπητα και σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.
    Και στο Ιντερνέτ; Πέρα από κάποιους ελάχιστους ρομαντικούς Δονκιχότες οι υπόλοιποι κάνουν ο, τι και οι εξουσιαστές του Τύπου. Ασκούν την όποια εξουσία μπορούν ν' ασκήσουν.
    Και προσπαθούν, χωρίς τις αποχρώσες πνευματικές αποσκευές και συχνά με ασυναρτησίες και ύβρεις και χλευασμούς να κλοτσοπατήσουν το συνομιλητή τους και να επιβάλλουν τις ακόμη και πρόδηλα ανόητες και ανήθικες απόψεις τους.
    Παρόλα όμως αυτά, το ταξίδι στο χώρο του ιντερνέτ είναι ασυνήθιστα γοητευτικό και ενδιαφέρον. Κι ας αναπνέει κάποιος, συχνά, την ερημιά της απανθρωπιάς κι ας ακούει τα ουρλιαχτά της ανθρώπινης ζούγκλας.
    Παραμένει πάντα όμορφο να γίνεται όταν και όσο μπορεί "φωνή βοώντος...".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε παπα-Ηλία,

    καταρχήν συγνώμη για την καθυστέρηση ν'απαντήσω αλλά είχα διπλοβάρδιες και ...καθόλου χρόνο.

    Για το λόγο σου τι να πω; Για το ίντερνετ περιέγραψες πανέμορφα την κατάσταση. Και ο Τύπος όπως το εξήγησες είναι. Είναι το χρήμα (με τις διαφημήσεις του) που συντηρεί αυτή την κατάσταση.

    Να προσθέσω εδώ όμως, ότι το ρητό του Swinton βρίσκει εφαρμογή και στις "δουλειές" μας. Όπως θα είδες και στον τίτλο της ανάρτησης γράφω "και όχι μόνο...". Είναι γιατί αυτό γίνεται σε εκατομμύρια δουλειές στον κόσμο. Και κανείς μας σχεδόν δεν μιλάει. Και αν τύχει κάποιος ζητήσει τα αυτονόητα τι γίνεται; Βλέπε Κούνεβα...

    Και όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, ετσι γίνεται και στη βουλή, έτσι και στα δικαστήρια, και στην αστυνομία και στις δημόσιες υπηρεσίες, στα σχολεία, στην παιδεία. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είμαστε μέρος σ'αυτό το παιχνίδι. Οι περισσότεροι έχουμε συνηθήσει και δεν αντι-δρούμε, εμείς οι ίδιοι είναι που πρέπει να αλλάξουμε , δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να αλλάξουν τα πράγματα, κάποιοι άλλοι για εμάς... -τουλάχιστον προς το καλύτερο ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Ιπτάμενε

    Σωστά γενικεύεις. Και σωστά επισημαίνεις ότι υπάρχει ένα πολυεπίπεδο και πολύμορφο μαφιόζικο κατεστημένο (τοπικό, διεθνές, κομματικό, θρησκευτικό, εργασιακό, κλπ,κλπ), αδίστακτο και αδυσώπητο. Που περιποιείται καταλλήλως όσους "δεν συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις"...
    Τι δέον γενέσθαι; ΟΚαβάφης λέει:
    "Τιμή σ' αυτούς, που όρισαν (;) να φυλάνε Θαρμοπύλες. Κι ακόμη πιότερη τιμή τους πρέπει, όταν γνωρίζουν-και πολλοί γνωρίζουν-πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος κι οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε...".
    Και βέβαια υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι "Θερμοπύλες" κάνουν το θαύμα τους και οι Μήδοι αναχαιτίζονται..
    Γι' αυτό ο καθένας ας κάνει τον αγώνα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Παπα-Ηλία
    Τι δέον γενέσθαι; Είναι όμορφη η επισήμανση του Καβάφη αλλά και η δική σου. Κάποιοι "σπαρτιάτες" θα νικήσουν.
    Ο καθένας τον αγώνα του λοιπόν γιατί μόνο με το παράδειγμα μας μπορούμε να δείξουμε για ποιά αλλαγή μιλάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μετά από αυτό τον λόγο...σιωπή.
    Bora

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σιωπή Bora μου, σιωπή...
    και αυτοκριτική. Και στοχασμός στο πως θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
    Αλλά γαλήνια και ήρεμα ώστε να μην λησμονούμε να χαιρόμαστε τις σχέσεις μας και την όμορφη μέρα γύρω μας. (πράμα που δυστυχώς εγώ κάνω πολλές φορές...)
    Φιλιά από την ηλιόλουστη αλλά παγωμένη Ολλανδία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εγγραφή μέσω email

Enter your email address:

Blog Widget by LinkWithin