Το τελευταίο γνωμικό που κατατέθηκε

Ο Χρύσιππος ο Σολεύς είπε: " "Θα συμπεραίναμε στην περίπτωση ενός όμορφου σπιτιού ότι χτίστηκε για τους ιδιοκτήτες τους και όχι για ποντίκια. Οφείλουμε επομένως, με τον ίδιο τρόπο, να θεωρούμε το σύμπαν σαν το σπίτι των θεών.""

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Η επανάσταση της μη-βίας

Στο πέρασμα των αιώνων υπήρχαν πολλοί επαναστάτες που λάβαρο τους είχαν την ειρηνική επανάσταση, την επανάσταση της μη-βίας. Ίσως ο πρώτος ήταν ο Χριστός. Το έργο που άφησε πίσω του ήταν οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες οι οποίες κατάφεραν μεταξύ 1ου και 2ου αιώνα μ.Χ. στην ουσία να διαλύσουν την ρωμαϊκή αυτοκρατορία εκ των έσω. Αυτό το κατάφεραν με μία ειρηνική επανάσταση. Δεν πήραν τα όπλα να χτυπήσουν κανένα. Απλώς με τον τρόπο ζωής τους, τα κοινόβια, την αλληλοβοήθεια και την συνεργασία δεν χρειαζόντουσαν λεφτά. Χωρίς λεφτά δεν υπηρχαν φόροι, χωρίς φόρους άρχισε να καταρέει το σύστημα. Η τεράστια ρωμαϊκή αυτοκρατορία παρά τις διώξεις των χριστιανών δεν μπορούσε πλέον να πληρώσει τους μισθοφόρους στρατιώτες. Οι μετέπειτα συνέπειες είναι σε όλους γνωστές από την ιστορία.

O Βούδας έχει επίσης πολλά να μας διδάξει και για όποιον ενδιαφέρεται εδώ θα βρει κάτι καλό: http://www.accesstoinsight.org/lib/study/nonviolence.html

Άλλος πολύ μεγάλος αλλά αδικημένος σε φήμη ειρηνιστής επαναστάτης ήταν ο Henry D. Thoreau. Αμερικανός φυσιολάτρης και συγραφέας. Δύο είναι τα πολύ γνωστά του βιβλία. Το πρώτο "Η ζωή στο δάσος ή Walden", περιγράφει τις εμπειρίες του από έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Το δεύτερο είναι ένα μανιφέστο ειρηνικής πολιτικής ανυπακοής το "Civil Disobedience". O Henry όσο ζούσε δεν πλήρωσε ποτέ του φόρους. Το πρώτο βιβλίο ειδικά επηρρέασε πολλούς γνωστούς της ιστορίας. Ο Mohandas Gandhi είχε πει ότι ήταν το καλύτερο βιβλίο που είχε διαβάσει. Ο Leo Tolstoy είχε εξίσου επηρρεαστεί και οι τρεις πρέπει να είχαν επικοινωνία. Στην παρέα υπήρχε και ένας γνωστός συγραφέας εδώ στην Ολλανδία ,ο Frederick van Eeden, ο οποίος μάλιστα είχε ιδρύσει και ένα κοινόβιο το οποίο είχε ονομάσει Walden.

Πιό σύγχρονος αλλά εξίσου γνωστός ήταν ο Martin Louther King ο οποίος είχε πει και τα περίφημα: "Christ gave us the goals and Gandhi the tactics" (Ο Χριστός μας έδωσε τους στόχους και ο Gandhi την τακτική) "We will wear you down by our capacity to suffer" (Θα σας φθείρουμε με την δυνατότητα μας να υποφέρουμε). Λιγότερο γνωστός ο Jiddu Crishnamurti.

Για όποιον ενδιαφέρεται για να μάθει περισσότερα για την επανάσταση της μη-βίας πέραν της βιβλιογραφίας που αναφέρω ας κοιτάξει και στο παρακάτω site: http://en.wikipedia.org/wiki/Nonviolence

Συνοψίζοντας, όλη η ζωή μας είναι ένας ατέλειωτος κύκλος βίας. Η βία γεννάει βία. Η βία συντηρείται από τον φόβο και την αμάθεια. Η βία σταματάει μόνο αν της αντισταθούμε. Δυστυχώς όμως εδώ οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν βία ως μέσω αντίστασης. Είναι το γνωστό οφθαλμόν αντί οφθαλμού. Είναι σαν για να ισορροπήσουμε δύο δυνάμεις, στη δράση πάμε και προσθέτουμε δράση. Ενώ αυτό που χρειάζεται είναι αντί-δράση. Και αντι-δράση δεν σημαινει αντίδραση. Εδώ είναι το μυστικό της αντίστασης στη βία. Δεν πρέπει να αντιδράς. Γι' αυτό είπε ο Χριστός αν σε χαστουκίσουν γύρνα και το άλλο μάγουλο.
Που οφείλεται όμως αυτή η εσφαλμένη εντύπωση; Νομίζω στην πλειοψηφία των παραδειγμάτων γύρω μας. Εξάλλου ο άνθρωπος μαθαίνει με την μίμηση. Συνεπώς δεν μπορούμε να δούμε παραπέρα (ακόμα και αν ακούμε τον λόγο του Χριστού, απλώς σκεφτείτε τι αποτρόπαιες πράξεις έχουν γίνει στο όνομα του) και φυσικά δεν μπορούμε ν' αλλάξουμε τρόπο σκέψης. (αυτό ζητούσε ο Χριστός με την προτροπή του να μετα-νοήσουμε)

Θα ήθελα να κλείσω αυτό το σημαντικό για εμένα άρθρο με τα λόγια του Gandi. Ο Gandi είχε μελετήσει βαθειά το πρόβλημα της βίας και λίγο πριν την δολοφονία του έδωσε μία λίστα στον εγγονό του, η οποία περιείχε τα 7 λάθη του κόσμου (7 blunders of the world) τα οποία πίστευε ότι οδηγούν στη βία.
  1. Πλούτος χωρίς δουλειά
  2. Ηδονή χωρίς συνείδηση
  3. Γνώση χωρίς χαρακτήρα
  4. Εμπόριο χωρίς ηθική
  5. Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά
  6. Λατρεία χωρίς θυσία
  7. Πολιτική χωρίς αρχές
Ο εγγονός του αργότερα πρόσθεσε ένα ακόμη: 8. Δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις.

8 σχόλια:

  1. είπα να σου αφήσω ένα σχόλιο μιας και είμαι φανατικός με το ...7!

    7 οι νότες
    7 οι τρούπες της κεφαλής μας...

    κλπ
    κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι Γιάννη το 3 και το 7 είναι αριθμοί που τους έχουν δοθεί από αρχαιοτάτων χρόνων σχεδόν μαγικές ιδιότητες.

    Αν σου αρέσει το διάβασμα ψάξε να βρεις αναφορές για τους νόμους του 7 και του 3 σε gurdjief και ouspensky...

    Ελπίζω όμως να μην σου αρέσει μόνο και μόνο επειδή είσαι ...γαύρος ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναδημοσιεύω μια αντιπαράθεση απόψεων πάνω στο άρθρο μου από το greece-salonika.blogspot.

    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    Η επιλογή της βίας ή μη βίας μπορεί να έχει στρατηγικές επιπτώσεις στους επιλέγοντες και σε όσους αγωνίζονται, αλλά είναι τακτικό ζήτημα. Η συγκυρία καθορίζει τις μορφές του πολιτικού αγώνα. Ο δογματισμός είναι συνταγή αποτυχίας.



    22 Σεπτέμβριος 2008 11:10 μμ
    Blogger Ο/Η Iptamenos Ollandos είπε...

    Εννοείται ότι κάθε απόφαση σου θα έχει επιπτώσεις. Αν διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο θα δεις ότι έχεις άδικο. Η απάντηση σου μοιάζει λογική αλλά όταν απαντάς με βία απλώς την συνεχίζεις.
    Ακολούθησε απλώς την παρακάτω σκέψη:
    Τη στιγμή ακριβώς που θα έχεις καταφέρει ότι επιδιώκεις με την βία , τότε ακριβώς θα έχεις δογματισμό!



    22 Σεπτέμβριος 2008 11:34 μμ
    Διαγραφή
    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    Χωρις τη βια θα ζουσαμε ακομα στις σπηλιες.
    Ο ανταγωνισμος του αγωνα για επιβιωση και η βια που αυτος συνεπαγεται μας εχουν φτασει εδω.
    Καλα τα χριστιανικα ιδεολογηματα αλλα η πραγματικοτητα ειναι λιγακι διαφορετικη




    22 Σεπτέμβριος 2008 11:43 μμ
    Blogger Ο/Η Iptamenos Ollandos είπε...

    Ίσως, λέω ίσως, οι σπηλιές που λες να μας ταιριάζουν πιο πολύ από τα αυτοκίνητα και τις πολυκατοικίες, από την μόλυνση και τις πόλεις.

    Μπερδεύεις την βία που υπάρχει στη φύση για την επιβίωση με την βία του να προωθήσεις τις ιδέες σου.

    Η πραγματικότητα σου είναι όπως γράφω στο άρθρο αυτή που βλέπεις από τους γύρω σου. Αλλά σταμάτησε λίγο να κάνεις ότι σε απασχολεί τόσο πολύ και κοίτα μήπως οι πολλοί έχουν άδικο.

    Τέλος τα χριστιανικά ιδεολογήματα οπως τα λες (δεν είναι μόνο χριστιανικά, είναι φιλοσοφικά) είναι καλά μόνο για να τα ακούς και όχι να τα εφαρμόζεις;

    22 Σεπτέμβριος 2008 11:54 μμ
    Διαγραφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνέχεια αναδημοσίευσης...


    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    Οι περισσότεροι χρειάζονται βοήθεια για να ανακαλύψουν την ομορφιά του να αγαπάς και να σε αγαπούν. Οι λίγοι που τους εκμεταλλεύονται πολιτικά, οικονομικά, μιντιακά και γενικώς για την εκπλήρωση των στόχων τους, χρειάζονται ξεσκέπασμα και απομόνωση . Ενας που νιώθει αποτυχημένος στη ζωή ή που όλη τη βδομάδα στη δουλειά τρώει σφαλιάρες και που σαν άτομο μπορεί να είναι συνεσταλμένος και ντροπαλός, σαν μέλος μιας ξεχωριστής ομάδας, π.χ.σαν έλληνας απέναντι σε ξένους, ή σαν φίλαθλος του ΠΑΟ έναντι φιλάθλων άλλων ομάδων νιώθει ότι είναι κάτι ανώτερο. Όταν μαζί με την ομάδα επιτίθεται σε αντιπάλους νιώθει την ηδονή του ισχυρού, νιώθει πως υπάρχει, πως είναι υπολογίσιμος.. Αυτά όσον αφορά στα άτομα που μπορούν να εκδηλώσουν το ρατσισμό τους με τη χρήση βίας. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι ισχυρίζονται πως πολλά από αυτά τα άτομα δεν έχουν ιδιαίτερα υψηλό δείκτη νοημοσύνης και υψηλή μόρφωση. Υπάρχουν όμως κάποια με ιδιαίτερη ευφυία αλλά με Συναισθηματική Νοημοσύνη μηδέν

    23 Σεπτέμβριος 2008 12:52 πμ



    Blogger Ο/Η Iptamenos Ollandos είπε...

    Ανώνυμε 12:52, (που προφανώς δεν είσαι ο ιδιος των 11:10, 11:34, 11:43)

    Νομίζω ότι κατάλαβες το άρθρο πολύ καλά. Μάλιστα ο ρατσισμός που αναφέρεις ήταν και το έναυσμα μου για να γράψω αυτό το άρθρο.

    Ωστόσο θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω στα περί νοημοσύνης.
    Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα.
    Για να στο εξηγήσω επιγραμματικά εσύ μπορεί να είσαι έξυπνος στα λόγια ενώ εγώ στα μαθηματικά. Είσαι ότι εξασκείς.
    Στην εξυπνάδα πιστεύω. Αλλά την εξυπνάδα την εννοώ ειρωνικά. Όπως την εννοεί ο σοφός λαός: "το έξυπνο πουλί από την μύτη πιάνεται"
    Για να καταλάβεις θα σου εξηγήσω τι σημαίνει για εμένα το οι πτωχοί το πνεύματι θα κληρονομήσουν την βασιλεία των ουρανών.
    Σημαίνει ότι οι "έξυπνοι" είναι αυτοί που την χάνουν. Και γιατί την χάνουν; γιατί θέλουν και μπορούν να διεκδικήσουν το "δίκιο" τους, φυσικά μέσω της βίας. Ο α-νόητος δεν μπορεί να το κάνει αυτό και γιαυτό χαρακτηρίζεται από τους "έξυπνους" ανόητος.

    Αυτό που αναφέρεις στο τέλος με την συναισθηματική νοημοσύνη νομίζω ότι θέλεις να πεις ανθρωπιά... Γκάντι Νο.5

    (Στο παράδειγμά σου αναφέρεσαι στον όχλο και ως γνωστόν λίγες αρετές μπορείς να βρεις εκεί.)

    23 Σεπτέμβριος 2008 2:32 πμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπραβο πολυ καλο Blog εναντια στην καθημερινη χυδαιοτητα που μας περιτριγυριζει.
    Προσωπικα ειμαι ορθοδοξος χριστιανος εχω σαν οδηγο τα :
    1)Οποιος θελει να με ακολουθηση ας σηκωσει τον σταυρο του και να με ακολουθηση (ελευθερια επιλογης,οποιος θελει...).Αυτο υποδηλει λατρεια ΚΑΙ θυσια στον σημερινο κοσμο.
    2)Ποτε μην κανεις σε αλλους κατι που δεν θελεις να κανουν οι αλλοι σε σενα.

    Κατα τα αλλα αντιστεκομαι στην λαιλαπα που εχει ενσκυψη στην εκκλησια και ιδιαιτερα στο Αγιο Ορος που ειναι η κιβωτος της ορθοδοξιας μας.Οι νηπτικοι πατερες θα μας δωσουν τα μεσα να διακρινουμε τα ζιζανια και να μην τα ακολουθησουμε.Οχι ομως χαρι των ζιζανιων να καψουμε ολο τον αγρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΑΠΟ Press-gr


    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    Εσύ ιπτάμενε βάσει μύθων έπρεπε νά
    γαμοσταυρίζεις ακόμα παραπλέοντας τήν
    Παταγωνία.
    Απάντηση χλωμή:Άντρας χωρίς λόγο
    τιμής.
    Αναστάσης(ο Henry ,μπορεί άνετα νά
    πάει νά γαμηθεί,τό πεζοδρόμιο μπροστά
    στό σπίτι του τό ΕΚΑΝΑΝ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ
    ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ.)

    24 Σεπτέμβριος 2008 12:33 πμ
    Ανώνυμος Ο/Η Karl Marx Jr είπε...

    Ιπτάμενε Ολλανδέ
    Έγραψες ότι ο Χριστός μας έδωσε στόχους.
    Οι Χριστιανοί έκαναν Ειρηνική Επανάσταση .
    Αυτά καλά είναι να τα λες στο Κατηχητικό του χωριού σου , αλλά στις πόλεις υπάρχουν βιβλιοθήκες και εμείς οι ταπεινοί πολίτες που δεν πήγαμε στα ΑΕΙ μαθαίνουμε τι συνέβη με τους πρώτους Χριστιανούς .
    Τις ίδιες διώξεις που είχαν υποστεί οι πρώτοι Χριστιανοί από τους Νέρωνα , Καλλιγούλα , Διοκλητιανό κλπ επέβαλαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες ,τη υποδήξει των Χριστιανών
    ''αγίων πατέρων '' ,όταν η Χριστιανική Θρησκεία έγινε η επίσημη Θρησκεία της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας.
    Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης και βασανισμού αιχμαλώτων στην Παγκόσμιο Ιστορία ,το οργάνωσαν οι Χριστιανοί το 359 μΧ στην Σκυθόπολη (σε περιοχή της σημερινής Συρίας)όπου συγκέντρωναν , βασάνιζαν και εκτελούσαν Έλληνες που πίστευαν στους Δώδεκα Θεούς του Ολύμπου.
    Τελικά η Χριστιανική Θρησκεία επεβλήθη στους Έλληνες με το ξίφος και το δόρυ των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων .
    Στην υπόλοιπη Ευρώπη τον Χριστιανισμό επέβαλαν οι Πάππες με την Ιερά Εξέταση , βασανιστήρια και πυρά .

    Karl Marx Jr

    24 Σεπτέμβριος 2008 12:34 πμ
    Blogger Ο/Η gerasimos polis είπε...

    Καλή προσπάθεια, τουλάχιστον βάζεις στην καθημερινότητά μας, μεγάλους διανοητές που προχώρησαν την ανθρωπότητα ένα βήμα μπροστά.

    24 Σεπτέμβριος 2008 1:11 πμ
    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    2 τερατώδη ψέματα των χορτομανών και λοιπών μοιρολατρών:
    1. σύμφωνα με τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ παραμύθια, ο (ανύπαρκτος κι αυτός) Πέτρος συνελήφθη με σπαθί, άρα ορθώς λένε οι μη φανατικοί ερευνητές ότι ο Μωάμεθ, μιμήθηκε στο παραμύθιασμα τις σπείρες των προκατόχων του μωυσόπληκτων ληστών...
    2. Αν δεν είχαν γονατίσει τον αγγλικό προϋπολογισμό και την αλαζονεία, οι ΕΛΑΣΙΤΕΣ πρόγονοί μας, ώσπου τους έριξαν ΝΑΠΑΛΜ στην Πίνδο, οι ινδοί μοιρολάτρες ακόμα θα σέρνονταν 'μετενσαρκωμένοι' στις χειρότερες διαθέσεις των καστών που ο μισογύνης και δειλός Γκάντι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΘΙΞΕ!

    24 Σεπτέμβριος 2008 6:40 πμ
    Blogger Ο/Η Iptamenos Ollandos είπε...

    Φίλοι σας ευχαριστώ για τα καλά σας αλλά και τα άσχημα σας λόγια. Θα προσπαθήσω να απαντήσω όπου μπορώ πριν πάω στη δουλειά. Η συνέχεια μετά...

    Φίλε Karl Marx Jr.
    το ύφος σου προδίδει προκατάληψη. Εγώ το μόνο που ήθελα ήταν να σου δώσω τροφή για σκέψη και να ξεκινήσω διάλογο. Παρόλα αυτά θα σου απαντήσω.
    Μιλάω για τους χριστιανούς των πρώτων 2 αιώνων. Εσύ μιλάς για το 359 και για όταν ο Χριστιανισμός έγινε επίσημη θρησκεία το 313. Δεν διαφωνώ μ'αυτά που λες και να σου πω και την αλήθεια ούτε που το ήξερα αυτό που έγινε στην Σκυθόπολη.
    Επίσης μιλάς για το κατηχητικό του χωριού μου και με κρίνεις χωρίς να ξέρεις τις ιδέες μου και βασισμένος σ'ενα άρθρο το οποίο η προκατάληψη σου σ'εμποδίζει να καταλάβεις. Επειδή στην ουσία μ'αυτά που λες δεν διαφωνούμε δεν την άποψη μου ήδη δημοσιευμένη στο ιστολόγιο μου http://sobaresapopseis.blogspot.com/2008/09/blog-post_7427.html

    Φίλε Αναστάση,
    τα δύο πρώτα σχόλια σου είναι πολύ κωδικοποιημένα για να τα καταλάβω (είμαι και λίγο αργόστροφος) Αλλά το τελευταίο για τον Henry Thoreau αφενός δείχνει ότι δεν έχεις διαβάσει κάτι από αυτά που έχει γράψει και αφετέρου το επίπεδο σου, σε σχέση μ'αυτόν...

    24 Σεπτέμβριος 2008 8:39 πμ
    Διαγραφή
    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    1:11
    Voithia sou o Agios Gerassimos.

    24 Σεπτέμβριος 2008 9:56 πμ
    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    ξεκόλλα βλάκα Μαρξ τζούνιορ και μάθε να διαβάζεις.Ο ιπτάμενος μιλάει μόνο για τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες,άντε κολλημένε όλο τα ίδια και τα ίδια γράφεις.

    24 Σεπτέμβριος 2008 10:13 πμ
    Blogger Ο/Η molemou είπε...

    KALIMERA KAI XALARA

    24 Σεπτέμβριος 2008 10:33 πμ
    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    Άλλος ένας Χριστόπληκτος αυνάνας έτοιμος να διαχωρίσει τις "καλές" θρησκείες απ' τους "κακούς" μεθοδευτές τους.
    Και η γριά έκλαψε.
    Και το δάκρυ κύλησε.

    24 Σεπτέμβριος 2008 11:14 πμ
    Blogger Ο/Η εφήμερος είπε...

    Πρέπει να έχει μεγάλη διάδοση η θεωρία του Thoreau στην Ελλάδα, αν κρίνουμε από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή...

    24 Σεπτέμβριος 2008 11:57 πμ
    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    Φίλε iptamene ollande,
    αφού έτσι ονοματίστηκες όφειλες νά
    γνωρίζεις γιά τό καράβι τού Ολλανδού
    Καπετάνιου,πού προσπαθώντας νά περιπλεύσει
    τό ακρωτήρι Χόρν(Παταγωνία -Χιλή)
    βλασφήμησε καί από τότε ο Θεός τόν
    καταδίκασε νά κυβερνά πλοίο φάντασμα, μέ τ΄όνομα σου.
    Τό "άντρας χωρίς λόγο τιμής"τό
    προσθέτω στά 7+1 λάθη τού κόσμου πού αναφέρεις.
    Ηenry δέν διάβασα,γιατί καλή η θεωρία αλλά μ΄αρέσει τό εφικτό.
    Δέν μ΄αρέσει η ύπαρξη πολιτών πού
    δέν συνεισφέρουν.
    Τώρα τό επίπεδο μου μπορεί νά είναι
    ...υποβρύχιο αλλά τόν Τολστοϊ πού
    αναφέρεις τόν έχω ξεσκονίσει.
    Τέλος πάντων επιθυμώ τήν φαινο μενική?
    ηρεμία σου,αλλά τό πίστευε τό έχω
    ξαποστείλει καί έμεινε τό ερέυνα.
    Αναστάσης.

    24 Σεπτέμβριος 2008 12:45 μμ
    Ανώνυμος Ο/Η JESUSNEVEREXISTED.COM είπε...

    10:13

    Για αυτούς που κοίταξαν πέρα από την παρωπιδική όραση του Χριστιανισμού ήταν πολύ προφανές ότι το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του Ιησού είχε αντιστοιχίες σε πολύ παλαιότερους μύθους, οι οποίοι είχαν πανομοιότυπους κύριους και δευτερεύοντες χαρακτήρες, ίδιες πλοκές και ίδιο ηθικό σκοπό. Ο Χριστιανισμός, ήταν σαφές, δεν είχε πέσει από τον ουρανό αλλά ήταν ένα προϊόν φτιαγμένο από ανθρώπους.

    Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ο ορθολογισμός, η αρχαιολογία και οι νέες τεχνικές επιστημονικής έρευνας επέβαλαν περιορισμούς πάνω στους υπέρμαχους της πίστης, παρά τα περιοδικά ξεσπάσματα θρησκευτικού ζήλου. Για να συμβιβάσουν τις συσσωρευμένες και αναμφισβήτητες αποδείξεις του λάθους της Βίβλου, ποίκιλες «ζωές» του Ιησού εμφανίστηκαν και πολλαπλασιάστηκαν όπως τα φύκια σε μια ηλιόλουστη λίμνη.

    Η «επικρατούσα τάξη» των μελετητών της Καινής Διαθήκης, πολλοί από τους οποίους ήσαν αφοσιωμένοι Χριστιανοί, είχαν βρει ένα καινούριο σπίτι. Ένας μυστηριώδης «Ιησούς της ιστορίας» πιστεύεται τώρα να έχει υπάρξει κάτω από τα αναγνωρισμένα συσσωρευμένα στρώματα του – βασισμένου στην πίστη – κατασκευάσματος.

    Έντρομοι να παραδεχτούν ότι και η πίστη και οι καριέρες τους χτίστηκαν πάνω σε μια παρανόηση μνημειωδών διαστάσεων, εικάζουν με οποιοδήποτε αριθμό ευφάνταστων ιδεών – ένας ριζοσπάστης ραβίνος Ιησούς, ένας μεσογειακός χωρικός Ιησούς, ένας Ιησούς με γυναίκα και οικογένεια, ένας Ιησούς που ταξίδεψε στην Αγγλία, την Ινδία ή την Ιαπωνία, ένας Στωικός ή Κυνικός φιλόσοφος Ιησούς – ένας Ιησούς για όλες τις εποχές και για όλα τα γούστα. Εκατό ή περισσότερες ενδεχόμενες «βιογραφίες» για τον θεάνθρωπο ανταγωνίζονται μεταξύ τους, καθεμιά να αποσκοπεί στην αποφυγή της προφανής αλήθειας ότι καμιά γνήσια πραγματικότητα δεν στηρίζει το θρησκευτικό μύθο.

    24 Σεπτέμβριος 2008 12:46 μμ
    Blogger Ο/Η Saridakis είπε...

    Η αλήθεια είναι ότι ο Γκάντι δεν ήταν ένας παρίας της Ινδίας,διατήρησε το σύστημα των καστών ενώ η αρχή της μή βίας δεν απέδωσε ποτέ, οι βρετανοί είχαν αποφασίσει με το τέλος του Β παγκοσμίου πολέμου να απεμπλακούν από τις αποικίες, ( έξοδα συντήρησης στρατού ), και να επικεντρωθούν σε άλλα μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης.
    Γιαυτό άλλωστε και η βρετανική αυτοκρατορία( British empire ) μετατράπηκε σε βρετανική κοινοπολιτεία ( British commonwealth).
    οι άγγλοι στράφηκαν στην εγκαθύδριση ηγετών αρεστοών σε αυτούς σε κάθε χώρα ποθ τους δημιουργούσε προβλήματα που απαιτούσαν παρέμβαση στρατιωτικού χαρακτήρα.
    Όσο για τουσ προτοχριστιανούς που υποτίθεται ότι θυσιάστηκαν για την πίστη τουσ η αλήθεια έιναι ότι εκτελούνταν ως λιποτάκτες ( από την εποχή του Ιουλίου καίσαρα είχε εφαρμοστεί ένα σύστημα υποχρεωτικής στράτευσης-όποιος πλήρωνε δεν πήγαινε σε πόλεμο ) οι χριστιανοί αρνούνταν να γίνουν λεγεωνάριοι και εκτελούνταν ( οι άντρες μόνον και όχι τα παιδιά ή οι γυναικές ).
    Ο μύθος του ότι με τον τρόπο ζωής τους επιρρέασαν την ζωή στν ρωμαική αυτοκρατορία είναι εφέυρημα εκείνων που επέβαλαν τον χριστιανισμό ώς κρατούσα θρησκέια.( μην επαναστατείς- προσκύνα τον Βασιλέα -μήν ερευνάς ) Αλήθεια πολύ βολικός ο χριστιανισμός για σκοταδιστικά καθεστώτα ε ?
    Η μή βία δεν απέδωσε ποτέ τίποτα εκτός από έναν μετασχηματισμό προσαρμοσμένο στις ανάγκες της άρχουσας τάξης.

    24 Σεπτέμβριος 2008 3:49 μμ
    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    ΜΕ ΕΚΝΕΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ.

    24 Σεπτέμβριος 2008 7:15 μμ
    Ανώνυμος Ο/Η ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ είπε...

    ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ (=ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ !!)
    ΕΙΣΤΕ Α Θ Ε Ο Ι
    ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΤΟ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΙΑ
    ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΓΙΝΕΙ Λ Α Σ Π Η
    Χ Ω Μ Α ΚΑΙ ΚΟΠΡΙΑ
    ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ Δ Ε Ι Τ Ε ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΙΣΤΟΣ Η ΟΧΙ
    ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Α Ρ Γ Α !
    ΚΑΜΙΑ ΚΟΥΦΑΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΣΩΣΕΙ
    ΟΥΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΕΔΩ
    ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ!
    ΟΥΤΕ ΤΥΧΟΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ
    Η ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ
    ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΟΥΤΕ Τ Ι Π Ο Τ Α Α Λ Λ Ο !
    Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Μ Ε Τ Ρ Η Μ Ε Ν Ο Σ.
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ,
    ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΑΣ
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΤΙ Α Ν Ω Τ Ε Ρ Ο, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ!
    ΔΕΝ ΠΛΑΣΤΗΚΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΜΑ
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ
    ΕΙΣΤΕ Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Ι ΕΚ ΤΟΥ
    Α Ν Ω Θ Ρ Ω Σ Κ Ω = ΑΝΩ ΚΥΤΤΩ
    ΜΗ ΚΥΤΤΑΤΕ ΜΟΝΟ ΚΑΤΩ ΤΟ ΧΩΜΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΠΙΣΕΤΕ ΑΛΛΑ ΕΠΑΝΩ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΑΣ.

    ΟΙΟ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΣΑΣ
    Δ Ε Ν Α Λ Λ Α Ζ Ο Υ Ν ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ !

    ΑΝΩΝΥΜΟΙ .....


    ΑΡΗΣ

    24 Σεπτέμβριος 2008 8:18 μμ
    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    Τα τελευταια αυτα λογια του Γκαντι δεν μοιαζουν και δεν ειναι συνεχεια των λογων του Ισοκρατη(436 πχ)για την αυτοκαταστροφη της δημοκρατιας και της ελευθεριας διοτι οι πολιτες θεορουν την αυθαδια ως δικαιωμα,την παρανομια ως ελευθερια την αναιδια του λογου ως ισοτητα,και την αναρχια ως ευδαιμονια.Διαχρονικες κουβεντες και πολυ επικαιρες.Ας τις κρινει ο καθενας χωρις φανατισμο.

    24 Σεπτέμβριος 2008 8:28 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παρα πολυ ενδιαφέρον άρθρο!
    Σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ eva0mwah
    Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εγγραφή μέσω email

Enter your email address:

Blog Widget by LinkWithin